tisdag 4 augusti 2009

Tips på två högläsningsböcker!

Den som blir sugen på att läsa en saga och inte har läst Kate DiCamillos böcker Edward Tulanes fantastiska resa och Sagan om Despereaux har två härliga äventyr framför sig. Det är inte utan anledning som författaren blivit hyllad som en av USAs bästa barnboksförfattare.

Båda sagorna har en mycket behaglig berättarröst som gör att de passar utmärkt för högläsning. I Sagan om Despereaux får vi följa en mus som inte är som andra möss och som inte bara tänker på vad och när man kan norpa till sig mat och kaksmulor. Han blir förälskad i musik, berättelser och människornas värld. Hans väg korsas av en råtta som lever i mörkret men längtar efter en värld fylld av ljus. Deras äventyr utspelar sig i skumma fängelsehålor och skimrande slott. Denna saga finns även att njuta av som film.


Jag har flera gånger fått tillbaka boken Edward Tulanes fantastiska resa efter att läsaren en stund tryckt den mot bröstet och sagt: ”Oh, den här är ju så bra, så fin och sorglig men ändå fantastisk!” Jag tror att man själv måste läsa om porslinskaninen Edward för att förstå.

Böckerna vänder sig till 6-9 åringar men uppskattas av alla åldrar.
/Sara Mauritzon

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar