måndag 31 augusti 2009

Ingen kameraövervakning

För en tid sedan fick vi avslag från Länsstyrelsen på vår ansökan om att få ha kameraövervakning på biblioteket när det är obemannat. Självklart dyker frågan upp om vi ändå ska fortsätta med projektet. Att det här är ett bakslag är givet samtidigt har vi kommit så långt med projektet att det inte är tal om att lägga ned det. Man får inte glömma att det kommer att finnas en viss kontroll av vem som befinner sig här eftersom man måste logga in för att komma in i lokalen.
Länsstyrelsen motivering var att det inte finns något belägg för att Veberöds bibliotek är en brottsutsatt plats och att det finns risk för integritetsintrång. Det är intressant, vi har fått mycket reaktioner angående detta från våra låntagare och den allmänna uppfattningen verkar snarare vara att man ser övervakningskamerorna som en säkerhet. I Danmark, där det finns flera bibliotek som under vissa tider har självbetjäning, är det en självklarhet att man får ha övervakningskameror.
I grund och botten är det här ett pilotprojektet och tanken är alltså att vi ska prova oss fram och se om det fungerar. Biblioteket kan, i allra värsta fall, bli vandaliserat men vi väljer ändå att tro att våra Veberödsbor över 18 år istället ser det här som en stor tillgång och värnar om sitt bibliotek. /Kristina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar