onsdag 10 juni 2009

Utveckla men inte avveckla!

Idag hade vi ytterligare en nervös låntagare som med oro i rösten frågade om det här med "bibliotekarielöst" bibliotek. Även andra bibliotekarier blir oroliga när de hör talas om projektet. Vi har exempelvis fått telefonsamtal från en platschef på ett Skånebibliotek och hon ville veta mer om vad det här med "bibliotekarielöst" innebär. Politikerna i hennes kommun hade nämligen börjat gnugga händerna och tindra med ögonen när de hörde talas om "bibliotekarielöst" och såg genast en chans att ta pengar från biblioteket och stoppa dom på ställen där det, enligt dom, behövdes så mycket bättre. 

Men jag säger som Karlsson på taket: "lugn bara lugn!" Efter att medierna döpt projektet, utan att fråga dess föräldrar om dess rätta namn, till "bibliotekarielöst" bestämde vi oss snabbt för att döpa om projektet till ett mer passande namn: "Det meröppna biblioteket." För det är just det som det handlar om. Vi utvecklar vår service och skapar en möjlighet för invånarna i Veberöd att utföra enkla ärenden på egen hand. Vi skapar också en möjlighet för oss i personalen att få lite mer tid till att fokusera andra utvecklingsområden på biblioteket. För vi känner att det är dags att prova nya saker.

Tänk på att även om man själv sätter ihop sin egen Ikeabokhylla så behövs det fortfarande personal som designar, tillverkar, testar, marknadsför och säljer den. Vi på biblioteket gör så mycket mer än ta emot och låna ut böcker och vi vill vara med och utvecklas istället för att avvecklas. Därför välkomnar vi det spännande projektet. Och hoppas på att få politikerna i det här landet att gnugga händerna av helt andra anledningar än deras iver över att spara pengar.
/Sara Mauritzon 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar