onsdag 26 maj 2010

Info om vårt meröppna bibliotek

Nyss hemkomna från Lund, efter att ha haft en liten presentation om vårt bibliotek på Axiells användarmöte, tänkte jag lägga ut lite information om projektet på bloggen.

Det meröppna biblioteket är ett pilotprojekt som ska löpa över ett år och sedan utvärderas. Vi drog igång den 9/11 2009. Syftet med projektet är att utöka öppettiderna för att på så sätt ge ännu bättre service till våra besökare. Valet av Veberöd föll sig naturligt då det ansågs vara ett lagom stort samhälle, biblioteket ligger mitt i byn och det lokala byarådet var väldigt positiva till projektet. Alla tekniska lösningar är utarbetade tillsammans med Axiell.

Veberöds bibliotek är ett integrerat skol- och folkbibliotek. 3 bibliotekarier och 2 assistenter jobbar här. Platsansvarig bibliotekarie 100%, 1 skol- och barnbibliotekarie 100%, 1 skol- och barnbibliotekarie 75%, 1 assistent 75%, 1 assistent 50%. Skolan betalar för en heltidstjänst. Veberöd ligger 2 mil från Lund och har ca 5500 invånare.

Öppettiderna är generösa även utan meröppet. Vi har öppet med bemanning 6 dagar i veckan i totalt 41 timmar för allmänheten. För skolan har vi öppet ytterligare tre timmar på morgnarna då vi öppnar 9 tre dagar i veckan. Totalt har biblioteket öppet 81 timmar i veckan - från 10 - 22 varje dag utom onsdagar då vi öppnar kl. 13.



Hur fungerar det? För att komma in måste man ha registrerat sig som meröppetlåntagare vilket man gör genom att komma till biblioteket och be om detta. Då visar vi hur allting fungerar, hur man kommer in, hur man lånar, hämtar reservationer mm. Man kan välja mellan att använda kort eller fingeravtryck i kombination med en pinkod för att komma in och att låna. Stängning sker automatiskt via ett fjärrstyrt system. En högtalarröst talar om att biblioteket snart stänger, därefter släcks lamporna och en stund efter kl. 22 larmas det på. Vi har valt att ha en åldersgräns på 18 år men barn får självklart gärna följa med en vuxen in. Det är fritt fram att ta med vänner och familj.


För att allt ska fungera så smidigt som möjligt även när personalen inte är här har vi infört RFID-chip i all media. Andra anpassningar vi har gjort är bland annat bättre skyltning, en översiktskarta vid entrén samt en karta i vår bibliotekskatalog där besökaren på en karta kan se var boken finns i biblioteket. Vi har även en telefon direktkopplad till stadsbibliotekets reception som man kan lyfta och få hjälp.

Idag har vi över 600 meröppetlåntagare. Flera helt nya låntagare, även från andra kommuner. Av dem som använder biblioteket är majoriteten mellan 35-44 år. Vi har mellan 5-10 personer som loggar in varje kväll och mellan 10-20 på helgerna. Personalen är kvar på samma tider som tidigare och har mer att göra än någonsin - och det är vi glada för!
/Kristina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar