måndag 22 mars 2010



”I grunden utan skuld”

Av Viveca Sten

Detta är den tredje i serien Sandhamansdeckarna. Den första heter ”I de lugnaste vatten” och den andra heter ”I den innersta kretsen”. Huvudpersonerna i Sandhamnsserien är polisinspektören Thomas Andreasson och bankjuristen Nora Linde. De är barndomsvänner och känner varandra utan och innan.

Var och en av böckerna i Sandhamnstriologin tar sin utgångspunkt i de olika drivkrafter som kan få en människa att göra det mest förbjudna, att begå ett mord. Självbevarelsedrift, maktbegär, ekonomisk vinning, prestige och hämdbegär är några av de drivkrafter vi får möta i dessa böcker.

I denna tredje bok försvinner en ung kvinna en mörk höstkväll på Sandhamn. Polisinspektör Thomas Andreasson blir inkopplad på fallet. Man söker efter Lina men efter några dagar ger man upp och tror att hon tagit livet av sig. Det tror man ända till Nora Lindes barn en kall vinter dag gör ett makabert fynd i skogen.

Gillar man ”relationsdeckare” som Läckberg, Jungstedt, Östlundh och Blaedel skriver så kommer man att gilla dessa böcker. Läs med fördel böckerna i ordning.

Sensommaren 2009 filmades den första boken ”I de lugnaste vatten” för TV4:s räkning med Alexandra Rapaport, Thomas Cedergren, Jonas Malmsjö och Harriet Andersson i huvudrollerna. Serien kommer att visas hösten 2010 i TV4.

Författaren Viveca Sten är chefsjurist på Posten och bor i Stockholm med man och tre tonårsbarn. Hon har även sommarhus på Sandhamn där hennes böcker utspelar sig.

Jag gillar dessa deckare och har haft svårt att lägga de ifrån mig. Jag tycker om när man får följa huvudpersonernas privatliv och inte bara mordfallet./ Katarina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar